- Hoe het was, en de huidige situatie.
- Vortex op z’n kop
- Borstels in de eerste vortex
- 2 Vortexen en 3 kamer filter zelfbouw..
- Mijn eerste Estrosieve
- Huidige filter ruimte
- Spoelput met vuil spoelwater van de bbf5
- Sequence pomp
- Flowmeter op retourleiding
- Solution in spoelstand
- Vijver in 2008
- Verder…
FILTRATIE, HOE HET WAS, EN DE HUIDIGE SITUATIE.
In dit hoofdstukje wil ik de filterlijnen beschrijven die ik heb gehad en de fillterlijn zoals ik die nu gebruik. Mijn huidige filterlijn is een trommel filter in combinatie met een handmatige BBF 5 en een BWB (bewegend bed filter).
Huidige situatie (2008).
In de zomer gebruik ik een Sequence 11.000 pomp met een stroomverbruik van 210 watt en in de winter een sequence 7200 met een stroomverbruik van 95 watt.
Het begin,
Mijn eerste filterlijn was opgebouwd uit een tweetal vortexen, met een diameter van 100 cm met direct daarachter een zelfbouw gravity 3 kamer filter. De 2 vortexen met een diameter van 100 cm en een diepte van 180 cm hadden een inhoud van circa 650 liter water per vortex.. De totale filterinhoud was circa 2400 liter water.
VORTEX OP Z’N KOP
Zichtbaar aansluiting op 110 PVC buis, en vuilwater afvoer.
Beide vortexen waren aangesloten op een tweetal 110 mm leidingen, eentje afkomstig van de bodemdrain, de tweede werd aangesloten via de skimmer. Mijn ervaring is dat een skimmer veel zweefvuil uit de vijver verwijderd, meer als een bodemdrain.
Net voordat de leidingen aangesloten worden op de vortex heb ik een tweetal bypasses gemaakt, waardoor het mogelijk is de leidingen apart door te spoelen. Het spoelwater wordt rechtstreeks op het riool geloosd.
Hoewel je het in eerste instantie niet zou verwachten, van een 110 mm leiding, kan de leiding wel degelijk dicht slibben. Denk b.v. eens aan veel afvallend en inwaaiend blad in de herfst.
BORSTELS IN DE EERSTE VORTEX
Beide vortexen waren gevuld met borstels, waarom, omdat een vortex met een kleine diameter (Diameter 1 meter) eenvoudigweg niet naar mijn tevredenheid werkte. De eerste vortex was gevuld met 20 kleine black knigts borstels, de tweede vortex met 50 borstels met een lengte van 50 cm. Deze borstels hielden nog heel erg veel zweefvuil tegen.
Doordat ik per uur 8000 liter door mijn filter pompte kreeg ik een hoge draaisnelheid in de vortexen, en daardoor kreeg het vuil niet de kans te bezinken. Ik heb dit opgelost door een pomp met een capaciteit van 3000 liter te laten uitkomen in de overloop van de eerste naar de tweede vortex.
Door deze aanpassing heb ik in de eerste vortex een waterdoorstroming van 5000 liter gerealiseerd, en in de tweede vortex een doorstroming van 8000 liter per uur.
Door deze aanpassing kreeg het vuil meer de tijd om te bezinken. Ondanks deze aanpassing heb ik ook de borstels gewoon in de vortex laten zitten. De 20 kleine borstels zijn betrekkelijk simpel uit het water te lichten, en daardoor goed schoon te maken, een klusje wat toch nog elke 2 weken gedaan moest worden.
Mijn ”natte” filter bestaat uit 3 kamers en heeft een lengte van 2 meter 20 en een breedte van 65 cm de diepte is 80 cm, alle 3 de kamers waren gevuld met Japanse matten, en goed belucht.
2 VORTEXEN EN 3 KAMER FILTER ZELFBOUW..
Zichtbaar de constructie voor de borstels, en een stukje van de standpijpkamer.
Inmiddels is er ook een Estrosieve aangesloten op de skimmer een van de eerste die er was in 1997.Een van mijn redenen om een zeef aan te schaffen was dat het schoonmaken van de zeef van de Estrosieve een simpel klusje is. Je trekt af en toe een stofferblik over het zeef element heen en de zeef is schoon.Zijn de spleten van de zeef na verloop van tijd te veel dichtgegroeid met fijn zweefvuil dan haal ik eenvoudigweg de zeef er uit ik zet de hoge druk spuit er op en na 5 minuten is het werk gedaan.Het tweede grote voordeel van de zeef is dat als het water door de zeefspleten heen valt er veel zuurstof toegevoegd wordt aan het water. |
MIJN EERSTE ESTROSIEVE
Aangesloten op de skimmer, 1997
Omdat het schoonmaken van de zeef mij goed beviel en ik het schoonmaken van de borstels elke twee weken beu werd heb ik in 2001 een nieuwe filterlijn gekocht. Na een grondige oriëntatie is dat geworden een tweede Estrosieve van 50 cm breed in combinatie met een BBF 7.
De twee vortexen zijn uit de filterlijn gehaald en vervangen voor de brede Estrosieve. Het natte filter heb ik ook afgebroken en vervangen voor de BBF.
Het zal duidelijk zijn dat ik veel meer ruimte kreeg, een BBF heeft slechts een vloeroppervlak van 80 bij 80 cm.
Ik heb nooit spijt gehad van deze beslissing.
HUIDIGE FILTER RUIMTE
Mijn huidige filterruimte anno 2006, met daarop zichtbaar de 6 groene buizen van de trickle, de BBF5 links, en op de voorgrond in de groene Vortex, het voor filter, de Solution..
De Estrosieve onder de gele buizen en de transparante buis maken deel uit van het filter van de quarantaine ruimte.. Daarvoor staat de Ozonreactor, met Eiwit afschuimer en UVC gedeelte..
Je kunt een BBF kiezen met een automatische of een handmatig kleppensysteem. Ik heb bewust gekozen voor de automatische klep van de BBF.
Waarom ?? Omdat je een automatische klep ook handmatig kunt gebruiken.
Ik spoel de BBF handmatige afhankelijk van de vervuiling, en het voergedrag soms dagelijks en in de winter 1 hooguit 2 keer per week. Het spoelen van de BBF gaat heel simpel in de automatische uivoering d.m.v. een tijdschakelklok die een automatische klep aan stuurt. Handmatig spoelen doe je door het dicht draaien van de kraan of het dichtschuiven van de schuifklep.
In grote lijnen de werking van het spoelproces van de BBF.
Doordat de schuifklep of draaikkraan gesloten wordt stopt de watertoevoer naar de BBF en wil de BBF leeg lopen. Doordat op een slimme manier een aantal kleppen in het systeem toegepast zijn wordt tijdens het leeglopen lucht aan gezogen onder het smalle gedeelte van de BBF ( de hals).
Tijdens het leeglopen zakken de beads door het smallere gedeelte heen en worden vervolgens door de opstijgende luchtbellen gewassen. Op moment dat de BBF leeg gelopen is draai ik de kraan weer open en het filterproces begint weer.
Aan de kleur van het spoelwater kan ik zien hoe vaak ik moet spoelen daarnaast geeft het spoelwater een goede indicatie van de werking van het biologische filter en de eventuele vervuiling er van. Ik heb bewust een spoelput gemaakt waarop ik al mijn water kan lozen en het spoelwater kan zien.
Op deze spoelput komen alle vuilwater leidingen uit zoals de bypasses om de hoofdleiding naar de vortex van de Solution te kunnen spoelen en de aansluiting afkomstig van het Koitoilet.
SPOELPUT MET VUIL SPOELWATER VAN DE BBF 5
Tijdens het spoelproces.
De door mij in gebruik zijnde pompen en de energie kosten. De pompen waar ik graag mee werk zijn van het merk Sequence. Deze pomp verbruikt slechts 80 watt per uur en geeft daarvoor 7000 liter water.
Hiervoor heb ik meerdere pompen gehad bijvoorbeeld een Aquamax. Een betrouwbare pomp maar het stroomverbruik van 285 watt en de opbrengst 15000 liter per uur staat niet in tot elkaar in verhouding. Ook is het een grote aanslag op je portemonnee.
Het stroomverbruik heb ik gemeten met een energiekosten meter van Conrad een apparaat waar ik al veel plezier van heb gehad.
SEQUENCE POMP
7200 liter per minuut, 80 Watt per uur.
Waarom kon ik deze pomp met gering stroomverbruik gebruiken in mijn huidige filterlijn. Dit komt omdat een BBF de eigenschap heeft te gaan hevelen.
Zodra de BBF vol is en je de retour vanaf de bovenkant van de BBF recht naar beneden laat lopen gaat het retourwater als het ware trekken aan de BBF en daardoor krijg je de hevelende werking.
Je kunt deze werking vergelijken met het leeg hevelen van een aquarium. Ook is er door de hevelende werking bijna geen overdruk in het filteren dat is weer een voordeel voor de bacteriën.
FLOWMETER OP RETOURLEIDING BBF NAAR PLANTENFILTER.
Omdat 7200 liter niet genoeg doorstroming is voor een vijver van 30.000 liter water heb ik er een tweede filter lijn bij gemaakt. Deze filterlijn bestaat uit een 6 tal buizen met een diameter van 200 mm en een hoogte van 130 cm.
De buizen zijn gevuld met Bioballen en aan de onderzijde aan elkaar gekoppeld, zodat water van de trickle samen met het retourwater van de BBF naar mijn plantenfilter loopt en daar vandaan naar de vijver.
In het voorjaar als ik weer ga voeren, zet ik de tweede Sequence aan en die verdeeld het water over de 6 buizen. Het water zakt door de buizen heen en zoals bekend is een trickle filter een snel opstartend filter. Daardoor is in het voorjaar een trickle een extra welkome ondersteuning aan de bioloog van de vijver.
Ook heb ik in de zomer een grotere doorstroming 14000 liter per uur en dit is gewoon nodig. Bijkomend voordeel is dat de stroomkosten in de winter met een pomp op circa 80 watt liggen in de zomer inclusief de UVC en de tweede pomp op circa 240 watt.
SOLUTION IN SPOELSTAND
Ingesteld op 5 x spoelen per dag.
In de loop van 2005 is de brede Estrosieve vervangen door een Solution een volautomatische voorfilter werkend op waterdruk. Onder staat de werking kort beschreven. De waterklep 24 volt is aangesloten op een tijdschakel klok die is ingesteld op 5 keer spoelen per dag.
Op het moment dat de waterklep open gaat wordt in de Solution een water cilinder gevuld, die de volledige behuizing boven het water uit tilt. Op de hoogste stand sproeit de sproeikop van binnen naar buiten het zeef element schoon, en het vuile water loopt weg naar het spoelputje en daarvandaan naar het riool.
Na het spoelproces sluit de klep, en zakt de behuizing weer onder het water niveau, en doet de zeef wat hij moet doen, het water zeven voor het naar de pomp en BBF gaat.
In de vortex was ook nog een plaatsje te vinden om een 3 tal 35 watt UVC lampen zonder behuizing te hangen. Mijn ervaring is dat als je een UVC lamp met daarom heen de Kwarts buis direct in het water hangt er nog voldoende algjes afgedood worden. Door deze oplossing is er weer een vernauwing minder in het sijsteem en dus nog minder weerstand voor de pompen.
Vijver in 2008
Inmiddels zijn er in de afgelopen jaren weer een aantal verbeteringen geweest.
De Solution is vervangen voor een trommelfilter en de trickle buizen zijn weg gehaald.
Ik ben erg onder de indruk van een trommelfilter en na lang experimenteren heb ik er zelf een gemaakt zie het hoofdstukje trommelfilter.
De aanvoerleidingen zijn aangesloten op de trommelfilter en de BBF 5 weer op de trommelfilter. De BBF 5 op zijn beurt komt weer uit in de vortex waar vroeger de solution in zat. Deze vortex heb ik een BWB (bewegend bed filter) van gemaakt.
Bewegend Bed Filter
Als je de filterkamer binnenkomt hoor je de ruis van het filtermedium. In het bewegend bed zit ongeveer 70 liter K1 medium. Op de onderste foto zie je dat na een maand de filter media aan het verkleuren is.
Verkleurd filter
In de retourpijp afkomstig van de BBF vond ik een plaatsje om een UVC lamp te monteren.
Filmpje bewegend bed op YouTube.
volgt binnenkort..
De trickle filters zijn weg en de Ozonreactor met afschuimer is weer tegen de muur opgehangen.
Dit is in 2008 mijn huidige filterlijn. Ik ben er erg tevreden over. Het heeft wel een aantal jaren en de nodige experimenten geduurd om de filterlijn zo op te bouwen maar het is de moeite waard. Met name het gebruik van mijn trommelfilter ervaar ik als een enorme verbetering. Er is nagenoeg geen onderhoud meer. Enige wat ik nog doe is de capaciteit van de pompen aan het seizoen aanpassen en de BBF 5 spoelen.
Verder…
Er staan nog 2 projecten op stapel:
- Een plantenfilter in een andere hoek van de tuin aan de vijver toevoegen.
- Drijvend planten eiland maken.
Tot zover,
Jan