Polyester


Bouw vijver René Boss

rene

rene

Eindresultaat van de vijver van René


Polyester algemeen

Polyester kent een groot scala aan toepassingen, er worden niet alleen vijvers en/of filters van gemaakt maar het wordt ook regelmatig gebruikt bij de fabricage van auto’s, toepassingen in huizen, vliegtuigen, boten, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het wel ergens tegen.
Voor mij staat een ding vast, polyester is een ideaal materiaal om mee te werken en vermits er een goede voorbewerking is kun je er nagenoeg alle vormen mee maken.

Een kanttekening over de kwaliteit van de hars. Bezuinig niet op de kwaliteit daar voorkom je een hoop problemen mee.
Streef naar een goede kwaliteit hars liefst iso gecertificeerd.Gebruik bijvoorbeeld een hars die in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt wordt.

Polyester vereist zoals boven aangegeven een goede voorbewerking.
Eigenlijk kun je wel stellen dat polyester een kopie zal worden van de ondergrond waarop het gelamineerd wordt.
Het lamineren zelf stelt niet zo heel veel voor als je de juiste materialen gebruikt. Het is niet meer als de glasmatten nat maken met hars en daarna ontluchten goed ontluchten..

Je hebt nodig, om te beginnen hars en het liefst emulsie gebonden matten. Ook heb je nodig lege schone emmers, een goede mengfles voor de harder, een verfroller en een roller om te ontluchten.
Persoonlijk heb ik altijd een fles Aceton, wat oude lapjes, handschoenen en een fles oogspoelmiddel direct bij de hand.

Ook speelt de temperatuur (van de omgeving) waarin de grondstoffen verwerkt worden een rol. Dit heeft wel degelijk invloed op de omslag tijd. Dit is de tijd die de hars nodig heeft om om te slaan. Ook speelt de hoeveelheid toegevoegde harder een grote rol in het proces. In de zomer heb je iets minder nodig als in de winter.


Een goede voorbewerking

goeie

De voordelen van een goede voorbewerking:

  • Je kunt in een keer doorwerken, moet ook anders wordt de hars hard in de emmer.
  • Je kunt eventuele oneffenheden tijdens de voorbewerking verwijderen.
  • Minder verspilling van kwasten, materialen etc.
  • Je hebt alvast een idee van je eindresultaat.

 

mooi

Een mooi eindresultaat

Voordelen en mogelijkheden van het eindproduct:

  • Je kunt eventueel de vijver nog vergroten of uitbreiden met een plantenrand.
  • Er zijn geen plooien.
  • Eventuele reparaties zijn goed uit te voeren.
  • Je kunt in de door jou gewenste kleur(en) aftoppen.

 

Mijn allereerste vijver was door mij niet goed voorbewerkt en dat heeft me toen veel extra geld gekost. Dit kwam omdat ik tijdens de voorbereiding geen kieren en gaten had afgeplakt. Dit gaf veel meer werk (en dus geld) voor degene die kwam polyesteren.

Sindsdien heb ik de nodige ervaring opgedaan om doorvoeren, bodemdrains, skimmers, een PE koitoilet, en andere in de vijver voorkomende hulpstukken op de juiste wijze voor te bereiden.

Vergeet ook nooit dat de meeste harsen niet hechten op materialen zoals b.v. PE en PVC (RVS) tenzij je (voor zover mogelijk) een speciaal voor die producten bestemde hars koopt..

Nu een aantal praktijkvoorbeelden over het voorbewerken.


Een Skimmer verwijden van 50 mm naar 110 mm

mooi


De benodigde materialen:

  • Hars en harder in doseerfles
  • Glasvezelmat 250 of 450 gram m2
  • Aceton en handschoenen
  • PVC Lijm en Handschoenen
  • Niet vergeten de skimmer

 

mooi

 

  • Om te beginnen zaag je de onderzijde van de skimmer af
  • Zorg dat je een passend stuk 110 pvc er redelijk vast in kunt bevestigen
  • Na het schuren de skimmer goed insmeren met lijm en er zilverzand over heen strooien

 

mooi

 

  • Maak de hars aan en gebruik iets minder harder als normaal, dat geeft je iets meer tijd.
  • Pak de van te voren geneden strookjes glasvezelmat, 3 a 4 cm breed 20 cm lang, scheur de stukjes aan de rand in, en dep ze met de hars rondom de hals van de skimmer.
  • Breng op deze wijze een 6 of 7 tal lagen op elkaar aan en zorg voor voldoende overlap.

 

mooi

Na droging en uitharding van de hars, de eventuele scherpe delen verwijderen, en direct daarna aftoppen, en voila de skimmer heeft een doorvoer van 110 mm.

 

Je kunt je skimmer door deze aanpassing nu direct op je voorfilter aansluiten.

Een eenvoudige manier van voorbewerken voor bijvoorbeeld een PE doorvoer.

Begin altijd met het maken van een plaat polyester die volledig vlak is.
Dit kun je doen door een plaat Trespa of een geplastificeerde spaanplaat in te wrijven met  bijenwas en daar het liefst 3 lagen 450 grams mat met hars op te verwerken.

mooi

Na het benatten van de matten met hars ontlucht je de matten heel goed met behulp van een ontluchtingsroller.

 

 

 


PE doorvoer in polyester maken

Leg de te verwerken doorvoer op een vlakke plaat polyester en teken de vorm over.
Na het uitzagen van de vorm bevestig je de delen. Doe er vervolgens een goede kit tussen en schroef de delen vast. Hierna kun je de randen goed afkitten. Na het afkitten is de verbinding absoluut waterdicht.

Hou wel een groot stuk van de polyester over rondom de gemaakte verbinding. Dit is straks de ondergrond waarop je verder kan polyesteren en top pas af als je helemaal klaar bent met de rest van het polyester werk.

PE Doorvoer verwerkt in een gladde plaat polyester


110 buis als doorvoer in Polyester “verpakken”

Hoe maak ik nu bijvoorbeeld een doorvoer met een 110 mm PVC buis.

Eindresultaat koitoilet verwerkt als doorvoer.

Eindresultaat koitoilet verwerkt als doorvoer.

 

PVC BUIS 110 mm ”ingepakt in Polyester”

Smeer de PVC buis ruim in met PVC Lijm.
Direct na het insmeren strooi je fijn zand (zilverzand) over de PVC lijm.
Hierdoor krijg je een ruw oppervlak op de PVC buis.
Met behulp van dit ruwe oppervlak kun je goed polyester aanbrengen op de PVC buis en hoewel dit niet mijn favoriete methode is is het wel goed te realiseren.

Onderaanzicht 110 mm buis…

 


Bevestiging van een ruit in een vijverwand…

Het is ook goed mogelijk een raam in de vijverwand te monteren.

Realiseer je echter op voorhand wel dat de opstaande rand van de vijver niet te hoog moet zijn, ik heb een gedeelte van mijn tweede vijver gesloopt, (zie kopje onderschat) omdat de rand maar liefst 100 cm hoog was. Door deze hoogte was het niet mogelijk in de vijver te kijken. Uiteindelijk heb ik een gedeelte van de huidige vijver gesloopt en de rand alsnog 50 cm laten zakken.

 

BEVESTIGING VAN HET GLAS…

Om te beginnen heb ik een goed hardhouten kozijn laten maken en dit goed behandeld met verf. In dit kozijn is een sponning gefreesd van 26 mm de dikte van het glas en de kitlaag. Het glas is in het kozijn gekit en hierbij heb ik opgelet dat de overgang tussen glas en kozijn volledig vlak is.

Over glas en kozijn heen heb een vlakke plaat polyester gelegd, en die circa 2 cm over het glas heen laten lopen. Tussen het kozijn/ruit en de polyester plaat breng ik een laagje kit aan.

Door nu een RVS raamwerk over de polyesterplaat op het houten kozijn te schroeven creëer je niet allen een waterdichte afdichting, maar ook een opstaand randje van ongeveer 4 mm waardoor je netjes kunt afkitten.

Vervolgens heb ik de gehele constructie in de wand van de vijver gemonteerd. Mijn vijver is opgemetseld  en ik heb dus een degelijke achtergrond om het kozijn in de vijverwand te monteren.

Kozijn met kogelwerend glas in de vijverwand..

Je kunt het kozijn ook in de wand monteren, het glas er in kitten, en daarna een 7 tal (of meer) stroken van circa 10 cm breed over het kozijn en de 1 ste cm van het glas heen lamineren. Door deze werkwijze  creëer je een opstaand rand die je later weer kunt gebruiken om af te kitten. Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze methode.

Ik heb al vele medehobbyisten gelukkig gemaakt met kogelwerend glas en adviseer altijd om voor het glas een degelijk kozijn te maken.

Op moment dat je het glas in het kozijn hebt geplaatst, kun je als je met folie werkt eveneens van RVS een raamwerk laten maken en dat over folie en glas heen leggen. Snij vervolgens de folie op de juiste maat af en kit vervolgens de rand af.

Raamkozijn in folievijver met extra versteviging.

Boven zie je een kozijn gemonteerd in een vijverwand met tussen het kozijn en de RVS raamwerk de folie ingeklemd. Over de gehele lengte van 330 cm ligt een platte strook ijzer om het kozijn goed te verankeren aan de vijverwanden. Aan de onderzijde van het kozijn is een kleine dorpel gestort.

Het doel van dit hoofdstukje is inzicht te geven in de diverse methodes die er zijn om met polyester te werken. Vaak is onduidelijk welke methode’s je kunt gebruiken. Ik hoop met dit stukje over polyester een antwoord te kunnen geven op de vragen die regelmatig gesteld worden over het voorbewerken van en werken met polyester. Uiteraard heb ik niet alle wijsheid in pacht maar met bovenstaande werkwijze is een ruime ervaring opgedaan.

Persoonlijk ben ik een grote voorstander van 3 lagen 450 grams mat, die na gelamineerd te zijn worden afgecoat, met een goede kwaliteit Coating. De polyester wanden van mijn vijver zijn afgewerkt met een laag Gel coat met daarover een transparante Top coat. De polyester bodem van de vijver is afgewerkt met alleen maar een gekleurde Topcoat. Mijn huidige vijver is groen maar de volgende vijver wordt zeker weten weer zwart.

handtekening