Trommelfilter
Op dit gedeelte van mijn site kun je volgen hoe ik ben begonnen met het ombouwen en aanpassen van een oud trommelfilter en het bouwen en verder uitdenken van een nieuw trommelfilter.
Dat trommels filters momenteel een hot item zijn zie ik niet alleen aan de statistieken, maar ook aan de diverse trommellfilters die op de markt verschijnen en waar een aantal van mijn componenten in verwerkt zijn.
Het eerste stukje van de site laat dan ook hoofdzakelijk de aanpassingen zien die ik gedaan heb aan de oude trommelfilter.
In het tweede gedeelte het verzamelen van de onderdelen en vervolgens het construeren en maken van de trommel. Vervolgens het opbouwen van de trommelfilter tot een compleet filter en het oplossen van de problemen.
- Aanpassen oude trommelfilter
- Bouw van een volledig nieuw trommelfilter
- Onderdelen
- Doeken
- Bouw van de RVS trommel + doek
- Bouw van de PE-trommelbak
- Bouw van de vuilopvangbak, norzels en motor.
- Spoelproces
- Nieuwe (blauwe) bak
- Wieltjes en ophangbeugel
- Afmonteren van de trommelfilter
- Eindresultaat
- Persoonlijke ervaring
Aanpassen oude trommelfilter
Dit hoofdstukje op mijn site gaat over het bouwen en aanpassen van een oud trommelfilter en bouwen van een nieuw trommelfilter. Op het moment van schrijven heeft de trommel inmiddels de plaats van de Solution ingenomen en draait de trommel naar volle tevredenheid. De zeeftrommel draait niet continu rond tijdens de werking van het filter. Het spoelproces begint wanneer het waterpeil in de trommelfilter een bepaald (lagere) niveaupeil heeft bereikt. De mate van vervuiling van het vijverwater gecombineerd met de doorstroming door de trommel en de maasgrootte van de gebruikte (RVS) doeken bepaald hoe snel het niveaupeil bereikt wordt en hoe vaak de schoonspoel procedure herhaald zal worden.
Wat mij bij het bouwen het meeste tijd heeft gekost was het uitzoeken van de juiste afdichting en het vinden van de juiste motor. Sommige kwamen met het idee om het principe van een wasmachine te gebruiken. Zo eenvoudig is het echter niet omdat een wasmachine in zijn eigen trommel en dus waswater draait. Bij een trommelfilter is het principe anders er moet steeds water door de trommel heen stromen naar de aanzuigkoppeling van de water pomp toe.
Omdat deze trommelfilter veel te groot is voor mijn vijver heb ik al besloten om een volledige nieuwe en kleinere versie te gaan maken. Ook bevalt de zwarte buitenbak niet dat wordt er een van PE.
Op de eerste foto zie je de schoongemaakte onderdelen staan van de trommelfilter.
Om te beginnen alle onderdelen na het schoonmaken.
De trommel met onderdelen schoongemaakt in originele staat.
De eerste aanpassing aan de originele trommel was het verwijderen van de RVS binnenplaat met kleinere diameter. Deze trommelfilter was pomp-gevoed en na alle aanpassingen is hij gravity.
In de trommel zijn schoepjes aan de binnenzijde gelast.
Op deze foto de ophanging om de trommel te ondersteunen.
In de zwarte buiten bak heb ik voor de trommel extra ruimte gemaakt om daar in de toekomst een aantal UVC lampen in te kunnen plaatsen.
De trommel opgehangen in de zwarte buitenbak.
Het lager aan de buitenzijde van de zwarte bak was niet meer nodig. Lager en ophanging zitten in de motor.
Op deze foto is de trommel bespannen met 37 micron doek.
Ook is de motor geplaatst. De motor lijkt enorm maar is dat niet. De motor om de trommel rond te draaien verbruikt slechts 100 wat en draait per spoelbeurt slechts 40 seconden. De tijdsduur van het spoelproces is in te stellen.
Op deze foto zie je de Trommelfilter staan in mijn filterkamer met op de voorgrond de uitbreiding op mijn BBF een bewegend bed, in de groene ton zat eerst de Solution en nu dus een BWB.
Bouw van een volledig nieuw trommelfilter
In onderstaande hoofdstukken zie je hoe ik na het verzamelen van de benodigde onderdelen gekomen ben tot de bouw van mijn nieuwe trommelfilter. Op het filmpje zie je mijn nieuwe trommelfilter in werking.
Onderdelen
Inmiddels ben ik ook begonnen met het bouwen van de nieuwe trommelfilters. De onderdelen die ik heb gekocht die nodig zijn voor de nieuwe kleinere trommelfilters. De diameter van de nieuwe trommels wordt ongeveer 45 cm bij een lengte van 40 cm.
De ringen die nodig zijn om de trommel zelf te maken en op te hangen
De achterwanden niet geheel onbelangrijk.
De onderdelen die nodig zijn om de ring en de achterwand met elkaar te verbinden, anders valt hij uit elkaar.
In de trommel komt een vuil opvang bak. Het water wordt aan de buitenzijde op het doek gespoten en spuit het doek van buiten naar binnen schoon. Het vuile water wordt via deze bak (ligt op deze foto op zijn kop) afgevoerd naar het riool.
Doeken
Op onderstaande foto’s zie je een aantal voorbeelden van de diverse soorten doeken die er zijn. Het is ook mogelijk de doeken op een voorbewerkt paneel te bespannen en dat ga ik doen met de nieuwe trommelfilters.
Nylon doeken filament en mono filament.
Mijn volgende doeken worden niet op de trommel zelf gespannen. Ik ga panelen gebruiken waar de doeken op gespannen worden en die in zijn geheel op de trommel geplaatst worden. Daardoor zijn de doeken en panelen makkelijker te vervangen.
Deze “doeken” kun je ook in RVS 316 kopen. Maar dit is extra duur en mits de doeken op de juiste wijze bespannen zijn absoluut niet nodig.
Bouw van de RVS trommel + doek
We hebben een malletje gemaakt om de trommels in elkaar te lassen. Hieronder zie je het resultaat de eerste trommel gemaakt van RVS 316.
De eerste trommel gemaakt van RVS 316.
Bij de trommel hoort ook een spanband band anders kan ik straks de panelen niet vastzetten.
Spanband om de panelen vast te zetten.
Een tweetal trommels, de spanbanden en het paneel.
Het paneel wat bespannen is met doek om de trommel heen. Op het paneel zit doek met een maasgrootte van 40 micron.
Detail foto van het paneel.
De panelen op de trommel bespannen.
Vooraanzicht van de bespannen trommel.
Zijaanzicht van de bespannen trommel
Bouw van de PE-trommelbak
Inmiddels is de gelaste PE trommelbak ook binnen. Om de buitenzijde van de bak heb ik een opstaande rand laten lassen om het sproeiwater in de bak te kunnen houden.
De gelaste PE trommelbak
In het deksel wordt nog een opening gemaakt om een raam in te maken.
Het deksel van de PE bak.
Onderbak en deksel naast elkaar.
Ik vind zwart een erg sombere kleur dus ik denk er hard over om een blauwe bak voor mezelf te laten maken.
Op onderstaande foto zie je een nieuw vuil opvang bakje. Ik wilde het opvangbakje eerst van polyester maken maar in RVS gaat het veel sneller. En het is degelijker.
Bouw van de vuilopvangbak, norzels en motor.
Vuil opvang bak.
Vuil opvang bak welke in de trommel geplaatst word en het vuile water afvoert naar het riool.
De norzels om het doek schoon te spuiten.
Norzel.
Norzels op de RVS buis gemonteerd.
En de motor is ook binnen.
Spoelproces
Op de onderstaande foto’s kun je iets zien van het spoelproces en het spoelwater wat opgevangen wordt in de opvangbak die in het trommelfilter gemonteerd is. Mijn trommelfilter spoelt geheel automatisch door middel van een nivo regeling die instelbaar is tussen de 40 en 90 seconden. Ons vijverwater is al schoon, maar nu zie je wat er allemaal nog meer uitkomt.
Op deze foto zie de spuitmondjes zitten en het doek net voor het schoonspuiten.
Op deze foto zie je een stuk van de vuil opvangbak die in de trommel gemonteerd is ook zichtbaar de automatische bijvulinstallatie en de waterleiding naar de spuitmondjes.
37 micron doek, vies net voor het schoonspuitproces.
Hier zie je het doek schoongespoten
Spoelwater wat via de opvangbak in mijn spoelputje loopt.
Het spoelwater opgevangen in een glas.
De interval tussen de spoelprocessen is ongeveer 4 uur. Toen ik de trommelfilter net geplaatst had spoelde de trommelfilter elk halfuur.
Mijn vijverwater naast het opgevangen spoelwater.
Nieuwe (blauwe) bak
De zwarte kunststof bak vond ik qua kleur bij nader inzien niet passen bij de plannen die ik heb. Omdat er andere filter bakken met een ander filter medium o.a. K1 in de filterkamer komt heb ik besloten om een blauwe PE bak te maken.
De BBF met groene vortex wordt verkocht hij past niet meer in het huidige filterplaatje. Deze aanpassingen hebben alles te maken met de flow die straks door het filter heen gaat. In het hoogseizoen 60 kuub per uur in voor en najaar 30 kuub en in de winter 15 kuub per uur.
De nieuwe blauwe bak met daarin de trommel en een stukje van de ophanging.
Het bijbehorende deksel met daarin een raam gemaakt. Ernaast mijn zelfgemaakte skimmer.
Wieltjes en ophangbeugel
De trommel wordt gedragen door een tweetal kunststof wielen met een lager. Ik ben lang aan het speuren geweest op het WWW maar kon niets naar mijn zin vinden. De oplossing lag voor de hand zelf maken met de draaibank. Die is er tenslotte voor om voorwerpen rond te maken!
Gelagerde kunststof wielen.
De wielen worden op een verstelbare ophanging gemaakt. Hierdoor is het mogelijk de ophanging van de trommel in de bak te centreren voor de afdichting.
Afmonteren van de trommelfilter
Ophangbeugel met kunststof gelagerde wieltjes.
Op onderstaande foto zie je een mal. Deze mal is gemaakt om de gaten te kunnen boren die nodig zijn om de motor met een haakse aandrijving op de trommel bak te kunnen monteren.
Malletje met gaatjes om de motor te kunnen bevestigen.
Op de foto hieronder is te zien dat de trommel inmiddels opgehangen is in de blauwe bak. Ook is ter versteviging een extra plaat aan de achterzijde gemaakt om de bak extra stevigheid te kunnen geven. Op deze plaat met daarin een waterdichte keerring is de motor bevestigd.
Na het ophangen van de trommel in de bak en het proefdraaien heb ik de sproei norzels op een RVS buis bevestigd. Dit zijn sproeinorzelkoppen die automatisch ontluchten. Of dat ze een betere prestatie leveren als de zwarte norzels die een paar pagina’s boven staan zal de toekomst uitwijzen.
4 norzels met ontluchting op een RVS buis 22 mm
Wat niet zichtbaar is op de foto’s van de trommelfilter is de nivo schakelaar met regeling. De nivo regeling zorgt er voor dat de software de motor gedurende 40 seconden langzaam laat draaien en sproei inrichting eveneens gedurende 40 seconden laat sproeien. De nivo regeling is instelbaar tussen de 40 en 90 seconden. Als het water in de bak waar de trommel in hangt is gezakt, schakelt de nivo schakelaar de regeling in.
Nivo schakelaar
Er komt een moment dat het einde gaat naderen van dit project. Op onderstaande foto’s zie je het trommelfilter klaar voor montage in de filterlijn….. Op het trommelfilter heb ik een tweetal 110 mm aanvoeren gemaakt en een 3 tal aanvoeren naar mijn pompen toe. De aan en afvoeren naar de pompen toe zijn afgestemd op mijn persoonlijke situatie. Zoals later zal blijken heb ik te weinig 110 aanvoeren gemaakt om voldoende water naar de in gravity opgestelde trommelfilter te kunnen aanvoeren. Er worden meerdere aanvoeren aan de trommelbak gemaakt als de filterkamer wordt aangepast.
Trommelfilter zijaanzicht met zichtbaar 1 van de 110 aanvoeren.
Trommelfilter met achteraanzicht (motor) en 3 tal aanvoeren naar de pompen toe.
Op moment dat ik aan het ontwikkelen en bouwen van deze trommel begon is mijn uitgangspunt altijd geweest om de gewone waterdruk te gebruiken om het trommeldoek te kunnen reinigen. In de praktijk blijkt dat redelijk te gaan. E.e.a. is echter wel afhankelijk van de hoeveel water druk je op jouw locatie in het waterleiding sijsteem hebt. Bij mij gaat dat redelijk goed.
Toch heb ik besloten om een hogedruk pomp in het sproeisysteem te plaatsen. Deze pomp zet ik op vaste tijdstippen in de nachtelijke uren aan, en verhoogt dan de waterdruk naar 6 atmosfeer. Hij draait dan in het sproeiproces mee (maximaal 40 tot 90 seconden) om het doek extra te kunnen reinigen.
Hoge druk pomp, verhoogt de druk naar 6 atmosfeer.
Op onderstaande foto zie je de vuilafvoerbuis gemonteerd zitten. Deze buis voert het vuile spoelwater van de vuil opvang bak die in de trommel gemonteerd zit af naar het riool.
Eindresultaat
Deze foto spreekt voor zichzelf de trommel met deksel in de filterlijn ingebouwd.
Persoonlijke ervaring
Mijn ervaring met trommelfilters kan ik niet anders omschrijven als een ideaal voorfilter met veel mogelijkheden. Ik ben ooit begonnen met een tweetal vortexen, daarna een zeef, een brede zeef, en als laatste een solution. Als je de voordelen ziet van een trommelfilter wil je niet anders meer. Het is een volledig onderhouds-arm systeem.
Ook is het mogelijk een enorme doorstroming te realiseren. Mijn trommels hebben een diameter van 50 cm bij een lengte van 40 cm. Met dit oppervlak heb ik al een doorstroming kunnen behalen van 30.000 liter per uur. De trommel zelf heeft dan geen beperkingen op de doorstroom. Wel moet de aanvoer naar de trommel toe verdubbeld worden 4 i.p.v. slechts een tweetal 110 leidingen!!
Op de agenda staat nog het aanpassen van de “oude” zwarte trommel de kinderfouten worden eruit gehaald. Ook gaan we het leidingwerk naar de filterkamer aanpassen. Dit gaat worden een 4 tal 110 aanvoerleidingen vanaf de vijver naar de trommel toe en een 2 110 tal retouren naar de vijver toe. Ook komt er een 110 naar de plantenfilter en een retour van de plantenfilter via de trommel naar de vijver.